Politieke geldzaken

Afgelopen jaar behaalden alle politieke partijen voor het eerst in de afgelopen zes jaren een positief resultaat. Dat is nodig voor het spekken van de verkiezingskassen, die na de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 en 2012 fors krompen. Niet iedereen profiteert. Politiek verlies slaat een gat in de financiën van een partij. Bijvoorbeeld het CDA zag de subsidie-inkomsten dalen na zetelverlies en is gaan bezuinigen.

Els Engel | Bron: FD Research, politieke partijen (50Plus nog niet meegenomen vanwege late aanlevering)


Verkiezingskas
Alle partijen hebben in 2013 de kans gegrepen om de kas te spekken. De VVD heeft het vetste potje.



logo

Jaarrekening
Veel partijen doken na geldverslindende verkiezingscampagnes bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 en 2012 in het rood. De financiële buffers, onder meer zichtbaar in het eigen vermogen, namen afgelopen jaar weer wat toe. De teruglopende subsidie-inkomsten vormen een zorg. De overheid heeft besloten de subsidies van 2012 tot en met 2015 met jaarlijks 1,5% te verlagen.

 


Inkomsten / Uitgaven
In verkiezingsjaren zijn de uitgaven door geldverslindende verkiezingscampagnes het grootst en veelal groter dan de inkomsten. Dat is niet erg, aangezien de politieke partijen hiervoor buffers opbouwen. Daarnaast nemen in verkiezingsjaren de inkomsten toe, onder meer dankzij hogere inkomsten uit donaties en giften.